.szöveg

Az ötlettől a megszületésig


A „Nuptiae Schyrenses – Gizella és István“ musical ötlete 2003-ra megy vissza, amikor a Schyren Gimnázium tanára lettem és először kerestem fel a scheyerni bencés apátságot.

A kolostor királyi kápolnájában hallottam Gizella bajor hercegnőnek és Istvánnak, a magyar nagyfejedelem fiának esküvőjéről, amely állítólag itt zajlott 995 körül. A kelet-európai országok történelme és kultúrája mindig is érdekelt és nagyon izgatott, hogy ez a történelmileg oly fontos házasságkötés itt történt.

2011-ben végül Lukas atya révén megismertem Teleki Katalin müncheni magyar építészt, akinek kezdeményezésére a kápolnában az esküvő emlékére még 2005-ben elhelyezésre került egy relief.

Teleki Katalin segítségével pedig megismertem Sapszon Ferencet, a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola művészeti vezetőjét. A musicalt a Kórusiskolával valósítjuk meg hamarosan. Több budapesti találkozó és megbeszélést követően vált az ötlet egyre konkrétabbá, és megfogalmazódott a közös terv, hogy a musical egy részét magyarul adjuk elő és zenéjét Harmath Dénes fiatal magyar zeneszerző komponálja.

A Kórusiskola és a Schyren Gimnázium kórusainak 2012 februári találkozásakor a darab már kész részeit sikerrel próbáltuk.

Dr. Stefan Daubner

language selection de hu


Tartalom:

A mű cselekménye
Az ötlettől a megszületésig
Interjú Claudia Fabrizekkel
Linkek Istvánról és Gizelláról
Műhelyest 1.
Szöveg, cselekmény, zene
Történelmi háttér
Tartalma
Zene
Videó
DVD-Videó

A projekt az Schyren-GymnasiumImpresszium | Magyar fordítás: Ádám Koncz | © Hans-Georg Haehnel, Pfaffenhofen, 08.12.2022